Barszcz z uszkami to danie na specjalne okazje, w zależności od rodzaju farszu może być podawane na świąteczny lub wigilijny stół. Jest to potrawa pracochłonna, wymaga bowiem oddzielnego przygotowania barszczu i uszek.

Składniki:

Barszcz czerwony z uszkami

  • 1/2 kg mąki
  • mięso
  • 2 jajka
  • 3 buraki czerwone
  • 3 l. wody
  • przyprawy – sól, pieprz, marchewka, pietruszka, ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Mięso gotujemy, potem mielimy przez maszynkę, następnie dodajemy przyprawy. Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka i wodę. Ugniatamy ciasto, rozwałkujemy i wykrawamy kółka kieliszkiem, nakładamy farsz i lepimy uszka. Barszcz gotujemy z utartych drobno buraków czerwonych, dodajemy pieprz, sól, przyprawy ziołowe.

Przepis z folderu „Poznaj dawnych smaków czar” – pamiątki Festiwalu potraw z pokazem dawnych rzemiosł pt. ,,Poznaj dawnych smaków czar” Publikacja papierowa Poznaj dawnych smaków czar ukazała się w 2014 r. z okazji organizacji przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic imprezy – Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar. Jest to kolejna publikacja z serii. Ze względu na to, że zawiera lokalne, powoli zapominane lub mało znane przepisy niepublikowane elektronicznie, będziemy kontynuować publikacje z tego wydania.

Folder opracowany przez zespół w składzie:

Anna Mazurek, Bożena Koziej, Krystyna Pruś, Ewelina Góźdź.

Komentarze

Komentarz

Dodaj komentarz

Pozostaw odpowiedź Agata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *