Pieróg z Kaszą przepis. Pierogi od najdawniejszych czasów pieczone były w piecu na święta i uroczystości rodzinne Było to jedno z pierwszych „ciast” ze względu na dostępność produktu i niski koszt jego wytworzenia, gdyż większość składników pochodziła z własnego gospodarstwa. Zjadano popijając go mlekiem. Tradycja pieczenia pierogów przekazywana była z pokolenia na pokolenie ustnie. Obecnie gospodynie odszukują stare sprawdzone przepisy babć, przywracając pierogom należne miejsce na stole.Pieróg z Kaszą

Składniki:

Farsz:

  • 2 szkl. kaszy gryczanej lub jaglanej
  • mleko
  • 70 dkg sera
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. śmietany
  • sól, cukier do smaku
  • 20 dkg masła – rozpuścić

Ciasto:

  • 1 szkl mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 4 dkg drożdży
  • mąka do gęstości

Sposób wykonania

Farsz: Ugotować kaszę na mleku, ostudzić, wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto: Zagnieść luźne ciasto, rozwałkować, uformować pieróg. Piec w piekarniku w 180°C na złoty kolor.
Czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Pieróg z Kaszą Gryczaną –  zwany Pierogiem Biłgorajskim, Lubelskim itd. Łączy ich wspaniały smak, różnią niektóre dodatkowe składniki. Powyższy przepis na Pieróg z Kaszą można nazwać Zaraszowskim.

Przepis z folderu „Poznaj dawnych smaków czar” – pamiątki Festiwalu potraw z pokazem dawnych rzemiosł pt. ,,Poznaj dawnych smaków czar” Publikacja papierowa Poznaj dawnych smaków czar ukazała się w 2014 r. z okazji organizacji przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic imprezy – Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar. Jest to kolejna publikacja z serii. Ze względu na to, że zawiera lokalne, powoli zapominane lub mało znane przepisy niepublikowane elektronicznie, będziemy kontynuować publikacje z tego wydania.

Folder opracowany przez zespół w składzie:

Anna Mazurek, Bożena Koziej, Krystyna Pruś, Ewelina Góźdź.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *