Barszcz z uszkami to danie na specjalne okazje, w zależności od rodzaju farszu może być podawane na świąteczny lub wigilijny stół. Jest to potrawa pracochłonna, wymaga bowiem oddzielnego przygotowania barszczu i uszek.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- mięso
- 2 jajka
- 3 buraki czerwone
- 3 l. wody
- przyprawy – sól, pieprz, marchewka, pietruszka, ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Mięso gotujemy, potem mielimy przez maszynkę, następnie dodajemy przyprawy. Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka i wodę. Ugniatamy ciasto, rozwałkujemy i wykrawamy kółka kieliszkiem, nakładamy farsz i lepimy uszka. Barszcz gotujemy z utartych drobno buraków czerwonych, dodajemy pieprz, sól, przyprawy ziołowe.
Przepis z folderu „Poznaj dawnych smaków czar” – pamiątki Festiwalu potraw z pokazem dawnych rzemiosł pt. ,,Poznaj dawnych smaków czar” Publikacja papierowa Poznaj dawnych smaków czar ukazała się w 2014 r. z okazji organizacji przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic imprezy – Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar. Jest to kolejna publikacja z serii. Ze względu na to, że zawiera lokalne, powoli zapominane lub mało znane przepisy niepublikowane elektronicznie, będziemy kontynuować publikacje z tego wydania.
Folder opracowany przez zespół w składzie:
Anna Mazurek, Bożena Koziej, Krystyna Pruś, Ewelina Góźdź.
1 komentarz
Agata · 23 listopada 2017 o 14:36
Na święta jak znalazł 🙂