Pieczone pierogi z piersią kurczaka i pomidorami – w sam raz na powitanie wiosny 😉

 

 

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki Pieczone pierogi z piersią kurczaka i pomidorami
25 g świeżych drożdży
1 jajka
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
1/2 – 1 lyżeczki soli

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozpuszczamy masełko i studzimy je.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, zaczyn i wystudzone masełko.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na farsz:
Pomidory w wersji prawdziwej lub pudełkowej… (mają być ostatecznie pokrojone)
Pierś z kurczaka (najlepiej zmielona)
Kilka ząbków czosnku
4 cebule
Pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól,
100 g startego żółtego sera

Rzeczy  dodatkowe:
1 jajko do roztrzepania
Sos czosnkowo koperkowy 😉

Wykonanie:
Smażymy cebulę, czosnek i mięso. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidorów i smażymy dalej. Zdejmujemy patelenkę z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Po chwili dodajemy sera żółtego i mieszamy żeby się rozpuścił.
Lepimy pierogi według tradycyjnej metody! Wiadomo!  (Podobno każdy kucharz, swoje pierogi lepi inaczej 😉 )
Smarujemy pieroga roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez… około 20 minut. Pierożki ślicznie się zarumienią i są gotowe.
Pierogi podajemy z sosem czosnkowo – koperkowym i… Smacznego!

 

 

 

Autor

Twórca opowiadań grozy, fantasy, science fiction, bloger, Badacz Mitologii Cthulhu, Poganin. Kucharz! Esteta!

Komentarze

Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *