Kompot z suszu ”Poliwka”

W mojej rodzinie ten kompot nazywamy ”poliwką”. Tradycja przygotowywania go jest bardzo stara, ponad 100-letnia. Aby można było go przyrządzić, wzorem moich prababć, suszymy latem na słońcu: jabłka, gruszki, śliwki. Ponieważ tylko suszone owoce, nie wędzone, dają kompotowi najlepszy smak. Można również dosłodzić go cukrem, a najlepiej miodem. Ale miodem słodzimy po ostudzeniu, by nie stracił swych leczniczych właściwości. Kompot po ostudzeniu zlewamy do dzbanków – jest pyszny. Szczególnie smakuj-e w wigilię, ponieważ w mojej rodzinie jest obowiązkowym daniem tego szczególnego dnia. Wówczas mama, lub babcia nastawia cały wielki gar tego kompotu, a i tak zawsze go braknie. W mojej rodzinie jest tradycja zjadania owoców z kompotu, szczególnie gruszek, ponieważ mają swój niepowtarzalny smak. Ze względu na właściwości zdrowotne kompot z suszu pomaga w trawieniu – szczególnie przy obfitych posiłkach. w mojej rodzinie pojawia się on często na stole. Świetnie gasi pragnienie i smakuje, dlatego serdecznie go wszystkim polecam.

Składniki:

1 kg suszu: śliwek, jabłek i gruszek
kilka goździków • cynamon • miód lub cukier
5 1 wody (najlepiej źródlanej lub ze studni oligoceńskiej)

Sposób wykonania:

krok 1: owoce wkładamy do garnka i zalewamy wodą, moczymy przez kilka godzin, najlepiej nastawić na noc. Doprowadzamy do wrzenia w tej samej wodzie, w której się moczyły.
Krok 2: zmniejszamy ogień, dodajemy cukier i goździki i gotujemy na nie-wielkim ogniu przez ok. 3o min.
Krok 3: pod koniec gotowania do kompotu dodajemy szczyptę cynamonu. Odstawiamy do przestudzenia.
Najlepiej smakuje wówczas, gdy postoi. kilka godzin i nabierze smaku. Kompot z suszu podajemy na ciepło lub na zimno. Owoce z kompotu również, można podawać do jedzenia.

Czas przygotowania:

przygotowanie z gotowaniem ok. 1 godz. Czas przygotowania od moczenia do studzenia ok.16-18 godz.

(Przepis z folderu „Poznaj dawnych smaków czar” – pamiątki Festiwalu potraw z pokazem dawnych rzemiosł pt. ,,Poznaj dawnych smaków czar” Publikacja papierowa Poznaj dawnych smaków czar ukazała się w 2014 r. z okazji organizacji przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic imprezy – Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar. Jest to pierwsza publikacja z serii. Ze względu na to, że zawiera lokalne, powoli zapominane lub mało znane przepisy niepublikowane elektronicznie, będziemy kontynuować publikacje z tego wydania. Wideo relacja z Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar

 Folder opracowany przez zespół w składzie:

Anna Mazurek, Bożena Koziej, Krystyna Pruś, Ewelina Góźdź.

– przyp. red.)

Kompot z suszu ”Poliwka”

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *