Smaczna Propozycja na weekend – tylko dla dorosłych i o mocnych nerwach. Bo? No bo smaki są różne, to zn. że każdy ma własny smak i definicje smacznego. Tym wpisem zapoczątkujemy serię „przysmaki nie dla wszystkich„. Co do nazwy serii to jesteśmy otwarci na propozycję.
Wiadomo nie od dziś, że kiszone ogórki i kapusta dla reszty świata są „jakimś okropieństwem”. A więc zaprezentujemy dania smaczne, smaczne nie koniecznie dla reszty świata. Czemu? Jest to produkt fermentacji a ww proces wymaga prócz drobnoustrojów lub ich enzymów również odpowiednich warunków – zazwyczaj to brak tlenu i odpowiedni zakres temperatur. Szczegółowo tym zagadnieniem zajmuje się zymologia (dziedzina nauki, dział mikrobiologii).
Propozycja na dziś to : surströmming w wikipedii czytamy – szwedzki przysmak ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Śledź poławiany jest na wiosnę, tuż przed tarłem. Fermentuje w beczkach przez jeden do dwóch miesięcy, później jest puszkowany, a fermentacja trwa nadal.
Popularne dodatki: chleb, gotowane ziemniaki, cebula… Kanapka z surströmming jest tradycyjnie podawana ze szklanką mleka albo z kieliszkiem wódki.
Wiadomo też, że czytanie nie jest w stanie przekazać wszystkiego co potrafią odebrać nasze zmysły. Więc udekorujemy nasz dzisiejszy kulinarny wypad: „Smaczna propozycja” filmem. Nie ukrywam, że poniższy film był inspiracja serii.
Produktów fermentowanych jest naprawdę wiele. Tak wiele, że często tego nie wiemy, lub nie zauważamy. Badania dowodzą, że takie produkty mają więcej witamin i minerałów, też są łatwiej przyswajalne.
0 komentarzy