Danie-dla-Mola

Słowiańskie Danie dla Mola fotorelacja

Miejska Biblioteka Publiczna w Bychawie 27 września 2019 r. organizowała wydarzenie literacko-kulinarne „Słowiańskie Danie dla Mola” – które odbyło się w restauracji „U Saszy” nad zalewem Podzamcze.
Gośćmi specjalnymi byli: Hanna Lis i Paweł Lis, znawcy kultury Słowian i autorzy książki „Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”
Udział w wydarzeniu wzięły również Koła Gospodyń Wiejskich, przygotowując regionalne dania.

Słowiańskie danie dla Mola czyli o poszukiwaniu smaków w literaturze
Każdy, kto 27 września 2019 r., po godz. 17.00 zawitał w restauracji “U Saszy” miał okazję sprawdzić jak smakuje literatura. A smakuje wybornie. Proste smaki, przygotowane z naturalnych, lokalnych produktów, przeniesione z kart książek na talerze…
Były to:
podpłomyki według Moniki Madejek „Wakacje Kajtka” przygotowane przez młode czytelniczki biblioteki w Starej Wsi Pierwszej: Ewę Chrzanowską, Aleksandrę Sirko i Amelię Kotułę. Dziewczyny serwowały podpłomyki w towarzystwie twarożku, przygotowanego według wskazówek wyczytanych u Krystyny Siesickiej w książce “Przez dziurkę od klucza”. Publiczność doceniła starania dziewcząt, przyznając właśnie podpłomykom tytuł “ Słowiańskiego Dania dla Mola roku 2019”!!!
chleb, posmarowany domowym smalczykiem, podany z ogórkiem kiszonym, typowym dla Słowian dodatkiem serwowały panie: Teresa Sadło, Agnieszka Remuszka, Agnieszka Sirko, Małgorzata Pawełczak. KGW Stara Wieś II: Teresa Sadło, Agnieszka Remuszka, Agnieszka Sirko, Małgorzata Pawełczak. Literackie receptury, i na chleb, i na smalec odnalazły w powieściach Bogny Ziembickiej: “Wiosna w Różanach” i “Droga do Różan”
pierogi z kaszą gryczaną to efekt literacko-kulinarnych poczynań pań: Marty Ciechońskiej, Urszuli Daśko, Haliny Wójcik i Marty Kukiełki z KGW w Gałęzowie Kolonii Pierwszej. Panie wykazały się talentem i kulinarnym, i pisarskim. I pierogi, i opowiadanie to ich dzieło. Do tego jeszcze przygotowały kompot z ziół, inspirowany lekturą “Prowincji pełnej snów” Katarzyny.
kapusta z grochem, przepis na słowiańskie danie, odnalazły u Katarzyny Enerlich w “Prowincji pełnej czarów”, panie z KGW Zaraszów: Edyta Duda, Katarzyna Kowalik, Maria Gajewska.
Poza konkursem można było posmakować:
brejki z mąki owsianej, danie przygotowała Hanna Lis, specjalistka w przyrządzaniu słowiańskich smaków, współautorka książki “Kuchnia Słowian czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” oraz
kaszy jaglanej na słodko, przyrządzonej przez Ewę Sprawkę.

Autor tekstu: Barbara Cywińska

Dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bychawie Barbara Cywińska – jest duszą i napędem „Dania dla Mola”.

I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem, A com widział, w zdjęciach (poniżej) uwieczniłem.

Danie dla Mola to konkurs literacko-kulinarny, ogłaszany 2 razy w roku, zimą i latem, do którego może przystąpić każdy, niezależnie od wieku, wykonywanego zawodu, miejsca zamieszkania. Zadanie konkursowe polega na odnalezieniu w dowolnej książce z literatury pięknej opisu przygotowywania lub delektowania smakiem jakiejś potrawy, napoju, deseru… Rozstrzygnięcie konkursu odbywa się w jednej z bychawskich knajpek. Podczas uroczystego finału ożywiamy literackie receptury: czytamy, przyrządzamy, delektujemy smakiem. Przy okazji próbujemy udowodnić, że czytanie podniebieniem jest, i możliwe, i przyjemne.

Napisz swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *