Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja” serdecznie zaprasza na festyn JESIEŃ NA WSI oraz do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym z nagrodami.
29 września 2019 r. godzina 13:00.
Program:
Występy artystyczne dzieci i młodzieży
Dawne gry podwórkowe – animacje dla najmłodszych Widowisko – Grupa Teatralna z Lesiec Koncerty zespołów:
– Kapela i zespół śpiewaczy „SWOJACY”
– Kapela ludowa „CYJA”
– „BŁĘKITNE KORALE” – Gminny Dom Kultury w Zakrzówku
Degustacja produktów tradycyjnych. Nagrodzenie zwycięzców konkursów kulinarnych.
Miejsce: Szkoła Podstawowa im. ks. Dominika Maja w Zaraszowie
ORGANIZATOR FESTYNU Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja”

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja pod nazwą „Imprezy i wydarzenia kulturalne promujące obszar LSR KwL”” mająca na celu popularyzację walorów obszaru LGD „Kraina wokół Lublina” poprzez organizację wydarzeń kulturalnych promujących walory historyczne, kulturowe oraz produkty regionalne i tradycyjne współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Regulamin konkursu kulinarnego w ramach projektu „Dawniej bywało-organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe” Organizatorem konkursu zwanego dalej konkursem jest Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja”
- Celem konkursu jest:
- identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych, – promocja produktów regionalnych, – wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami, budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia twórców na dzieci i młodzież, – wspieranie lokalnej tożsamości.
- Konkurs przeznaczony jest dla: – mieszkańców obszaru LGD „Kraina wokół Lublina” – kół gospodyń wiejskich z terenu LGD,
- stowarzyszeń z terenu LG
- uczestników wydarzenia kulturalnego organizowanego w ramach projektu „Dawniej bywało – organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe”.
Regulamin
Regulamin konkursu kulinarnego w ramach projektu „Dawniej bywało-organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe” Organizatorem konkursu zwanego dalej konkursem jest Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja”
1. Celem konkursu jest: identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych, promocja produktów regionalnych, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami, budowa tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia twórców na dzieci i młodzież, wspieranie lokalnej tożsamości.
2. Konkurs przeznaczony jest dla: mieszkańców obszaru LGD „Kraina wokół Lublina”, kół gospodyń wiejskich z terenu LGD, stowarzyszeń z terenu LGD, uczestników wydarzenia kulturalnego organizowanego w ramach projektu „Dawniej bywało – organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe”.
3. Konkurs odbywał się będzie w 3 kategoriach: potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę do 15 r. życia, * potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę pełnoletnią, * potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez podmiot (KGW, stowarzyszenie).
* *Lista produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego opublikowana jest na stronie https://www.lubelskie.pl/rolnictwo-i-srodowisko/rozwoj-obszarow-wiejskich/produktytradycyjne/
4. Do udziału w konkursie można zgłosić tylko 1 potrawę w 1 kategorii. „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Operacja pod nazwą „Imprezy i wydarzenia kulturalne promujące obszar LSR KwL”” mająca na celu popularyzację walorów obszaru LGD „Kraina wokół Lublina” poprzez organizację wydarzeń kulturalnych promujących walory historyczne, kulturowe oraz produkty regionalne i tradycyjne współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. 2
5. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować do degustacji min. 10 porcji przygotowanych wcześniej produktów/potraw oraz zaprezentować przed Komisją potrawę, z uwzględnieniem sposoby wykonania.
6. Ocena produktów/potraw dokonana będzie przez Komisję Oceniającą, w skład której wejdą osoby (od 3 do 5) wytypowane przez Organizatora. Rozstrzygnięcie konkursu i rozdanie nagród laureatom konkursu odbędzie się w trakcie festynu JESIEŃ NA WSI – tradycje i zwyczaje ludowe. Produkty/potrawy oceniane będą w następujących kryteriach: Smak, zgodność użytych produktów oraz wykonania z opisem potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, oryginalność potrawy, wygląd potrawy, estetyka podania.
7. Dla laureatów I, II i III miejsca w 3 kategoriach wymienionych w pkt. 3 przewidziano nagrody rzeczowe przyznane przez Komisję.
8. Potrawy/produkty do konkursu należy zgłosić do organizatora w dniu odbywania się festynu oraz zaopatrzyć opisem zawierającym nazwę produktu/potrawy oraz wykonawcę produktu/potrawy.
9. Produkty do konkursu oraz ich ewentualne przygotowanie do degustacji uczestnicy zapewniają we własnym zakresie.
10. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany regulaminu.
11. W sytuacjach nieobjętych niniejszym regulaminem wszystkie rozstrzygnięcia w tym zakresie podejmuje organizator konkursu.
„ Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja pod nazwą „Imprezy i wydarzenia kulturalne promujące obszar LSR KwL”” mająca na celu popularyzację walorów obszaru LGD „Kraina wokół Lublina” poprzez organizację wydarzeń kulturalnych promujących walory historyczne, kulturowe oraz produkty regionalne i tradycyjne współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
0 komentarzy