„Cyja” – festyn JESIEŃ NA WSI fotorelacja

W niedzielę w Zaraszowie odbył się festyn organizowany przez Europejską Fundacje Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja” pod tytułem „Jesień na wsi”.

Za nami festyn przy SP w Zaraszowie pt.”Jesień na wsi”. W tym dniu wystąpiły dla nas zespoły: „Błękitne Korale”, Kapela Ludowa „CYJA”, Kapela i zespół śpiewaczy SWOJACY oraz grupa teatralna z Lesiec z widowiskiem pt.”A Ty głupia babo siedź!”.

Od organizatora:

Serdecznie dziękujemy wszystkich osobom za pomoc i życzliwość podczas organizacji festynu. Byli to:
– Koło Gospodyń Wiejskich z Zaraszowa,
– Ochotnicza Straż Pożarna z Zaraszowa i Zaraszowa Kolonii,
– Rada Rodziców Szkoły Podstawowej im. ks. Dominika Maja w Zaraszowie,
– Grono Pedagogiczne Szkoły Podstawowej im. ks. Dominika Maja w Zaraszowie,
– Drużyna Harcerska “Tropiciele”,
– Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic,
– Bychawskie Centrum Kultury,
– EVENTO – obsługa muzyczna imprez Mateusz Wróblewski,
– Małgorzata Olechowska,
– Jacek Łyś,
– Zdzisław Niziński.

Przedstawiamy wyniki z konkursu kulinarnego
i składamy GRATULACJE osobom nagrodzonym:

PROTOKÓŁ Z POSIEDZENIA KOMISJI KONKURSOWEJ

w ramach projektu „Dawniej bywało-organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe” z dnia 29 września 2019r.

ORGANIZATOREM konkursu jest Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja

1.      Do konkursu zostało zgłoszonych łącznie 19 potraw w kategoriach:

I.                   potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę do 15 r. życia

II.                potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę pełnoletnią

III.             potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez podmiot (KGW, stowarzyszenie)

Komisja w składzie:

1.      Daria Studzian

2.      Jolanta Rymarz

3.      Danuta Hanaj

po degustacji  potraw/produktów zgłoszonych na konkurs dokonała ich oceny zgodnie z kryteriami:

– smak

– zgodność użytych produktów oraz wykonania z opisem potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego

– oryginalność potrawy

– wygląd potrawy, estetyka podania

Komisja konkursowa w przyznała następujące nagrody:

Kategoria I.

potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę do 15 r. życia

Miejsce Imię i nazwisko osoby nagrodzonej Nazwa potrawy
I   Katarzyna Kamińska Staropolskie ptysie z malinami
II   Aleksandra Łukasik Ciastka przez maszynkę
III   Agnieszka Nizińska Paszteciki z kapustą i grzybami

II.                potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę pełnoletnią

Miejsce Imię i nazwisko osoby nagrodzonej Nazwa potrawy
I   Kazimiera Baran Kapusta z grochem
II   Ewa Eliasz Baba drożdżowa z jabłkami
III   Agnieszka Baran Żurawinówka Biłgorajska
Wyróżnienie Katarzyna Kowalik Kasza ze skwarkami

 III.             potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez podmiot (np. KGW, stowarzyszenie)

Miejsce Nazwa organizacji Nazwa potrawy
I   Harcerze Starsi Lubelska pitna czekolada
II   Koło Gospodyń Wiejskich w Zaraszowie Kapusta z grochem „Parzybroda”
III   Harcerze Młodsi Szarlotka

Napisz swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *