W niedzielę w Zaraszowie odbył się festyn organizowany przez Europejską Fundacje Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja” pod tytułem „Jesień na wsi”.
Za nami festyn przy SP w Zaraszowie pt.”Jesień na wsi”. W tym dniu wystąpiły dla nas zespoły: „Błękitne Korale”, Kapela Ludowa „CYJA”, Kapela i zespół śpiewaczy SWOJACY oraz grupa teatralna z Lesiec z widowiskiem pt.”A Ty głupia babo siedź!”.
Od organizatora:
Serdecznie dziękujemy wszystkich osobom za pomoc i życzliwość podczas organizacji festynu. Byli to:
– Koło Gospodyń Wiejskich z Zaraszowa,
– Ochotnicza Straż Pożarna z Zaraszowa i Zaraszowa Kolonii,
– Rada Rodziców Szkoły Podstawowej im. ks. Dominika Maja w Zaraszowie,
– Grono Pedagogiczne Szkoły Podstawowej im. ks. Dominika Maja w Zaraszowie,
– Drużyna Harcerska “Tropiciele”,
– Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic,
– Bychawskie Centrum Kultury,
– EVENTO – obsługa muzyczna imprez Mateusz Wróblewski,
– Małgorzata Olechowska,
– Jacek Łyś,
– Zdzisław Niziński.
Przedstawiamy wyniki z konkursu kulinarnego
i składamy GRATULACJE osobom nagrodzonym:
PROTOKÓŁ Z POSIEDZENIA KOMISJI KONKURSOWEJ
w ramach projektu „Dawniej bywało-organizacja wydarzeń kulturalnych promujących muzykę i zwyczaje ludowe” z dnia 29 września 2019r.
ORGANIZATOREM konkursu jest Europejska Fundacja Folkloru, Muzyki i Kultury Ludowej „Cyja„
1. Do konkursu zostało zgłoszonych łącznie 19 potraw w kategoriach:
I. potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę do 15 r. życia
II. potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę pełnoletnią
III. potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez podmiot (KGW, stowarzyszenie)
Komisja w składzie:
1. Daria Studzian
2. Jolanta Rymarz
3. Danuta Hanaj
po degustacji potraw/produktów zgłoszonych na konkurs dokonała ich oceny zgodnie z kryteriami:
– smak
– zgodność użytych produktów oraz wykonania z opisem potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego
– oryginalność potrawy
– wygląd potrawy, estetyka podania
Komisja konkursowa w przyznała następujące nagrody:
Kategoria I.
potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę do 15 r. życia
Miejsce | Imię i nazwisko osoby nagrodzonej | Nazwa potrawy |
I | Katarzyna Kamińska | Staropolskie ptysie z malinami |
II | Aleksandra Łukasik | Ciastka przez maszynkę |
III | Agnieszka Nizińska | Paszteciki z kapustą i grzybami |
II. potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez osobę pełnoletnią
Miejsce | Imię i nazwisko osoby nagrodzonej | Nazwa potrawy |
I | Kazimiera Baran | Kapusta z grochem |
II | Ewa Eliasz | Baba drożdżowa z jabłkami |
III | Agnieszka Baran | Żurawinówka Biłgorajska |
Wyróżnienie | Katarzyna Kowalik | Kasza ze skwarkami |
III. potrawa z listy produktów tradycyjnych Województwa Lubelskiego wykonana przez podmiot (np. KGW, stowarzyszenie)
Miejsce | Nazwa organizacji | Nazwa potrawy |
I | Harcerze Starsi | Lubelska pitna czekolada |
II | Koło Gospodyń Wiejskich w Zaraszowie | Kapusta z grochem „Parzybroda” |
III | Harcerze Młodsi | Szarlotka |
0 komentarzy