Pierogi gyros

Pierogi gyros druga edycja, dla zaawansowanych wersja 2.0 ;).

Ciasto;
3,5 szkl. mąki Pierogi gyros
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżki śmietany
Sól
2 łyżki masła
2 szkl. ciepłego mleka

Farsz;
1 pierś z kurczaka
4 ogórki kiszone
2 cebule
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
Kilka pieczarek
Oliwki czarne
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa gyros
pieprz

Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy francuskiej
3 ząbki czosnku (wycisnąć)
Pieprz biały

Farsz:
Pierś kurczaka… najlepiej zmielić w maszynce lub kupić zmieloną. Smażymy ją na patelni dodając przyprawy.

Cebulę ścieramy na tarce.
Pieczarki i paprykę kroimy na bardzo małe kawałeczki i podsmażamy na drugiej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec smażenia łączymy z naszym farszem podsmażoną pierś kurczaka. Dodajemy drobno pokrojonego ogórka kiszonego i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiedy farsz nam wystygnie dodajemy do niego drobno pokrojone czarne oliwki.

Ciasto:
Składniki wszystkie mieszamy, dolewamy ciepłego mleka, gnieciemy, później ciasto rozwałkowujemy, bierzemy półlitrowy kubek, dzbanek i wycinamy te kółka całe na pierogi, co fachowo nazywa się wykrajaniem ciasta. Do środka wkładamy farsz i zalepiamy… starając się, żeby to wyglądało jak pierożek.

Smażymy na głębokim tłuszczu.

Stary Wujek 

 

Stary Wujek

Twórca opowiadań grozy, fantasy, science fiction, bloger, Badacz Mitologii Cthulhu, Poganin. Kucharz! Esteta!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.