Lasagne na cieście naleśnikowym z mięsnym farszem

Składniki:
Składniki na ciasto naleśnikowe
Olej
Pierś kurczaka
Koncentrat pomidorowy
Cebula i Czosnek
Papryka
Brokuły
Jogurt naturalny
Ser żółty
Sól, pieprz, zioła prowansalskie (i przeróżne inne zioła jakie zechcecie)
Naczynie żaroodporne

 

Wykonanie:

Na samym początku robimy ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy soli. Sposobu wykonania nie podaję, bo to jest tak jak z rosołem, niby to samo, a każdy robi inaczej.
Gotujemy w osolonej wodzie brokuły.
Cebulę, pierś kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy.
Cebulę i czosnek oraz paprykę (chyba, że lubicie twardą paprykę, to dodajecie później) smażymy na patelni i dodajemy do tego mięsko. Posypujemy wszystko ziołami. Kiedy się podsmaży dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy paprykę.

Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy starty na tarce ser żółty, doprawiamy solą, ziołami oraz przyprawami i mieszamy.

Spód naczynia żaroodpornego wykładamy śmietaną (lub jak to Wy tam robicie po swojemu  ) i układamy naleśnika. Pierwsza warstwa to kurczak z sosem i brokułami. Na to ponownie naleśniczek. Druga warstwa to w sumie to samo co pierwsza. I… znowu kładziemy naleśnika. Trzecia warstwa to znowu kurczak z sosem (wiadomo!), ale na sam wierzch wlewamy jogurt naturalny z serem żołtym. Posypujemy serem żółtym.

Pieczemy około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

DooMowa Kuchnia
Stary Wujek

Lasagne na cieście naleśnikowym z mięsnym farszem
5 (100%) 1 vote

Stary Wujek

Twórca opowiadań grozy, fantasy, science fiction, bloger, Badacz Mitologii Cthulhu, Poganin. Kucharz! Esteta!

Dodaj komentarz