Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz z uszkami to danie na specjalne okazje, w zależności od rodzaju farszu może być podawane na świąteczny lub wigilijny stół. Jest to potrawa pracochłonna, wymaga bowiem oddzielnego przygotowania barszczu i uszek.

Składniki:

Barszcz czerwony z uszkami

  • 1/2 kg mąki
  • mięso
  • 2 jajka
  • 3 buraki czerwone
  • 3 l. wody
  • przyprawy – sól, pieprz, marchewka, pietruszka, ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Mięso gotujemy, potem mielimy przez maszynkę, następnie dodajemy przyprawy. Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 jajka i wodę. Ugniatamy ciasto, rozwałkujemy i wykrawamy kółka kieliszkiem, nakładamy farsz i lepimy uszka. Barszcz gotujemy z utartych drobno buraków czerwonych, dodajemy pieprz, sól, przyprawy ziołowe.

Przepis z folderu „Poznaj dawnych smaków czar” – pamiątki Festiwalu potraw z pokazem dawnych rzemiosł pt. ,,Poznaj dawnych smaków czar” Publikacja papierowa Poznaj dawnych smaków czar ukazała się w 2014 r. z okazji organizacji przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Zaraszów i Okolic imprezy – Festiwal Poznaj Dawnych Smaków Czar. Jest to kolejna publikacja z serii. Ze względu na to, że zawiera lokalne, powoli zapominane lub mało znane przepisy niepublikowane elektronicznie, będziemy kontynuować publikacje z tego wydania.

Folder opracowany przez zespół w składzie:

Anna Mazurek, Bożena Koziej, Krystyna Pruś, Ewelina Góźdź.

Barszcz czerwony z uszkami
5 (100%) 3 votes

Jedna myśl na temat “Barszcz czerwony z uszkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *